Miestni škôlkari dostali k Vianociami nové priestory materskej školy

21.12.2011 Vranov nad Topľou

Soľ 20. decembra (TASR) - Škôlkari z obce Soľ v okrese Vranov nad Topľou dostali v predstihu darček k Vianociam. Samospráva im dnes odovzdala do užívania nové priestory miestnej materskej školy (MŠ).
Obecná samospráva získala na vybudovanie prístavby k existujúcemu objektu MŠ, ktorý postavili ešte v roku 1988, prostriedky z fondov Európskej únie. \"Celkové výdavky projektu vrátane projektovej dokumentácie predstavujú 343.780 eur, kde spolufinancovanie obce činilo 58.550 eur,\" informoval TASR starosta Soli Jozef Berta. Ako ďalej uviedol, z obecnej pokladnice odišlo ďalších 20.000 eur na rekonštrukciu spojovacej chodby medzi pôvodným a novým objektom škôlky.
O získanie externých zdrojov na realizáciu stavebného diela sa samospráva usilovala dlhšie obdobie. Snahy o modernizáciu pôvodnej MŠ a vybudovanie novej prístavby v roku 2008 úspech nepriniesli. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR im projektový zámer schválilo po jeho úpravách až v roku 2010 s tým, že nenávratným finančným príspevkom podporilo iba výstavbu pavilónu, ktorý dnes slávnostne uviedli do prevádzky.
Vzhľadom na demografický vývoj v obci bolo rozširovanie kapacít miestnej škôlky podľa miestneho starostu nevyhnutné. \"V Soli máme v súčasnosti 235 detí vo veku od 0 do 6 rokov a kapacita MŠ bola dlhodobo nedostatočná. Zámer zrealizovať rozšírenie existujúcich priestorov pre predškolskú výchovu tu preto patril medzi hlavné investičné priority posledných dvoch volebných období,\" podotkol Berta.
Radosť z nových priestorov má okrem najmladších Soľančanov aj riaditeľka MŠ Helena Ferčáková. Podľa jej slov získala škola ďalšie adekvátne podmienky pre prácu s deťmi v predškolskom veku, ktoré pochádzajú prevažne z miestnej rómskej komunity. Doteraz ich museli vzdelávať v náhradných priestoroch obecného komunitného centra.
\"Deti tak budú môcť byť prakticky pod jednou strechou. V týchto moderných priestoroch čaká na škôlkarov nová spálňa, herňa, sociálne zariadenia, miestnosť pre výdajňu stravy, izolačná miestnosť, ako aj potrebné skladové priestory,\" uzavrela Ferčáková.
 

Vyberte región